torsdag, august 03, 2006

Hva er rettferdig lønn?

På Aftenpostens nettsted Forbruker.no kan vi lese at de best betalte jobbe på gølvet. Forbruker.no følger opp med en liste over de best betalte kjeledressjobbene.

At vi har en sammenpresset lønnsstruktur i Norge er velkjent, men personlig mener jeg at "likelønnspolitikken" begynner å gå over alle støvelskaft. De som velger såkalte kjeledressjobber begynner tidlig å arbeide, og får faktisk betalt under utdanningen (les: lærlinger).

Akademikere og høyskoleutdannede mottar ikke lønn. Disse gruppene fullfører først videregående skole, deretter alt fra to til seks år med studielån, mens de tilegner seg kunnskap som samfunnet har bruk for, benytter seg av, men ikke verdsetter.

I Norge i dag er det forhandlingslinjen som følges, og dersom partene ikke blir enige har arbeidstakerorganisasjonene anledning til å streike. Da Akademikerne i Staten streiket for høyere lønn, endte det med tvungen lønnsnemnd. Med rødgrønn regjering ser det ut til at kunnskap er noe man skal utbytte, men ikke belønne. Det er skuffende for alle som har valgt å bidra til samfunnsbyggingen ved hjelp av mental arbeidskraft.

Det jeg står igjen med er et stort spørsmål; Hva er så galt i at universitets. og høyskoleutdannede tjener mer enn kjeledressfolket? Tross alt dreier det seg om grupper som har opp mot ti års "etterslep" før de begynner å jobbe, og som da skal betale ned studielånet før de kan begynne å opparbeide seg en formue. Dette i grell kontrast til f.eks. håndverkere som er etablerte med bil og hus før de runder 20 år.

Er dette bare misunnelse fra universitets- og høyskoleutdannede, eller er et det betimelig spørsmål?

Hva er rettferdig lønn? Rettferdig lønn må være lønn som ytes etter innsats, har du gjort null innsats på skolen, og starter rett i en ufaglært jobb, så må du også være villig til å ta konsekvensene av det. Personlig mener jeg at man da ikke kan forvente en levestandard der man har alt det nyeste av elektronikk, og reiser til utlandet flere ganger i året. Det kan ikke nyutdannede akademikere, det er ikke uvanlig at disse må jobbe flere år før de har råd til å ta en skikkelig ferie, og DET er urettferdig!

Les mer om livslønn for høyere utdannede!

6 kommentarer:

ToDolan sa...

Synes det er helt greit at haanverkere tjener braa hvis markedet priser tjenestene godt, men det er ikke greit hvis den hoye prisen skyldes monopol slik som heismontorene besitter.


(sorry for manglende norske bokstaver, og kult at du har begynt aa blogge!)

Anonym sa...

Igjen, du skriver:"På Aftenpostens nettsted Forbruker.no kan vi lese at de best betalte jobbe på gølvet."

Nei, det er faktisk ikke det det står.
Artikkelen er en oversikt over de beste betalte "gølvjobbene". Den hevder ikke på noen som heslt måte at de som tjener beste i samfunnet, er de som jobber på gølvet.

Dette er da også allmennkunnskap, selv blant barn.

Du må virkelig lære deg å forstå hva du leser. Særlig må du forsikre deg om at du har skjønt hva du leser før du begynner å blogge om det.

whistoslo sa...

Aftenposten behandlet ikke temaet "livslønn" i artikkelen det lenkes til, men det er et tema som har vært behandlet tidligere.

Nemo sa...

Et ofte oversett problem er at med det enorme avgiftsnivået i Norge, blir mange jobber kunstig høyt lønnet, rett og slett fordi at en ellers ikke holder tritt med reelle utgifter.

Med mindre "baseline" utgifter kunne mange tjent mindre, uten at kjøpekraften hadde gått ned. Da hadde det vært ressurser til å betale akademikere mer også. Ressurser som idag egentlig ikke finnes på grunn av førstnevnte problem.

whistoslo sa...

Det leder rett inn i diskusjonen av hva som ligger i "baseline"-utgifter. Er det en menneskerett å bo i villa, ha to biler, ha lange dyre feriereiser og all den nyeste forbrukerelektronikken, eller er baseline-utgiftene nok mat, varme klær og tak over hodet?

Nemo sa...

Med "baseline"-utgifter mener jeg en standard bolig, standard bil, etc.

Problemet er at beskatningen går mot å "straffe" et slikt nivå altfor høyt i forhold til det som BURDE ha vært inntektsnivået.

Det er mange uten to biler og villa til flere millioner som har økonomiske problemer, eller er på randen til det i dagens system.