onsdag, juli 01, 2015

Helse er helse, politi er politi!

Busstragedien i Årdal var nylig på nytt i media. NRK valgte vinklingen at Luftambulansen nektet å frakte politifolk til åstedet. Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund følger opp og uttaler at "liv og helse må komme først". Han mener følgelig at Luftambulansen tok feil.

Umiddelbart kan det høres besnærende ut. I et kortsiktig perspektiv er det mange handlinger som kan virke formålstjenlige, men som vil ha langsiktige følger. Det er derfor vi har en streng helselovgivning. Det er også derfor Luftambulansen ikke skal frakte bevæpnet politi inn i skarpe operasjoner.


Tenk deg en gisselsituasjon; Beregnende, men tilregnelige gjerningsmenn har bedt om hjelp til å behandle eller evakuere skadde gisler.


I en slik situasjon skal det ikke være uklart om det er hjelpepersonell, eller tungt bevæpnet politi, som stormer ut av ambulansebiler eller luftambulanser. I den enkelte sak kan det fremstå som hensiktsmessig, men det er kun i et kortsiktig perspektiv.


Hvis det gjøres ett unntak i en sak, vil tvilens frø være sådd, og det skapes en unødig usikkerhet omkring helsevesenets opptreden i fremtidige saker.


Luftambulansen står forbilledlig rakrygget i denne saken, og en slik konsekvent holdning redder mange liv på lang sikt.


Ingen kommentarer: