onsdag, mars 21, 2007

En vits av et "pensjonsforlik" - skammelig av Høyres stortingsgruppe

Det rød-grønne marerittet fortsetter sine herjinger, og har presset opposisjonen til å inngå forlik.
(Se VG og DN)
Jeg vet ikke hva jeg syns er mest skammelig, resultatet av "forliket", eller det at stortingsgruppen ikke har baller nok til å si NEI! Et klart og tydelig "N-E-I, I-K-K-E F-*-*-* om vi vil stemme for dette!".

"Forliket" stinker av kunnskapsforakt, og Høyre som har utdanningspolitikk som en av flaggsakene, burde holde seg milevidt unna et såkalt "forlik" i denne saken.

Får studentene pensjonspoeng? NEI - For de får jo så god råd senere...
Får "høytlønte" pensjonspoeng? NEI - Ikke utover 7,1 G (ca. 440.000,-)
Får vanlige folk spare til egen pensjon? NEI - I hvertfall ikke utover kr 15.000,- i året med skattefordel...

Ofte brukes det som argument at høytlønte akademikere får i både pose og sekk, i dette tilfellet blir det ingen av delene, til nød kan det karakterisers som en litt sliten og småhullete plastikkpose fra nærbutikken på hjørnet.

At Høyre stempler godkjent på dette "forliket" S-T-I-N-K-E-R lang vei!

Vil du lese mer, sjekk Akademikernes nettsider.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tja..

jeg er enig i skuffelsen over at det ikke ble pensjonsopptjening under studier, men det kan kanskje være greit å henge bjella på rette sauen, og det er Jens Stoltenberg. Han avslo dette på prinsipielt grunnlag, også da det i siste runde ble foreslått å veksle inn hele potten fra de borgerlige partiene for å få igjen pensjonsopptjening under studier.

Burde Høyre sagt nei? For å si det slikt: Jeg ville forsvart et brudd (også). Dette ville være en god grunn til å gjøre nettopp det. Når det likevel er forlik, eller "forlik" - så kan det være greit å minne om at pensjonssystemet da ville være enda dårligere, også for utdanningsgruppene. I pensjonsforliket er det etablert prinsipp om at det SKAL være private pensjonsspareordninger med skattestimulans, med en politisk bredde som gjør at dette - kanskje i motsetning til mye annet i forliket - vil leve videre. Å få SV med på noe sånt er kanskje ikke en bragd, men det er i alle fall noe. Og sparebeløpet står man fritt til å øke, det samme gjelder skattestimulansens innretning.

En annen ting er at det uansett forlik eller ikke ville blitt vanskelig å få gjennomført store endringer i folketrygden selv med et annet flertall. Så lenge et etablert flertall, tilsynelatende i uoverskuelig fremtid, vil være for modernisert folketrygd, vil det være vanskelig å få til gjennomgående endringer som ligger nært Høyres mulige prinsipale utgangspunkt. Det er vel noe av grunnen til at Høyre også i Johnsenutvalget også gikk inn for modernisert folketrygd (?) - når dette ville bli det resultat innstillingen la opp til, så var det ansvarlige poenget om at modernisert folketrygd i så fall skulle bli så bra som mulig, som ble førende. Slik var det på mange måter også ved denne korsveien, hvor den borgerlige opposisjonen forhandlet mot en flertallsregjering. Så kan man jo være skjønt enig om at dette ikke var bra nok, at dette lå langt unna hva man helst hadde sett, men alternativet ville altså vært dårligere.