søndag, februar 25, 2007

LO slår et slag i luften

Aftenposten kunne fredag berette om aliansen mellom KrF og LO for å nedkjempe søndagsåpne hagesentre, eller i hvert fall de som selger mer enn bare planter.

At KrF generelt er motstandere av at noe annet enn kirker er søndagsåpneoverrasker vel ingen - og ikke LOs holdning heller.

Det er imidlertid interessant å lese Stein Kristiansens (nestleder i LO forbundet Handel og Kontors nestleder) uttalelser til NTB:
Vi sloss for det som er igjen av kollektiv, lovbestemt fritid.


Stein, har du tenkt på at all den tid du ikke går inn for å stenge hagesenterene fullstendig, vil disse folkene faktisk være på jobb om søndagene. Da har det lite å si om de selger kun planter eller planter og noe mer.

May Helen Molvær Grimstad (Stortingsrepresentant for KrF) er heller ikke helt konsistent i sin argumentasjon. Hun ser for seg to løsninger:
1) En stor andel av varesortimentet (for eksempel 90 prosent) må være levende planter
2) Hagesentre som har søndagsåpent, må dekke til alle varer som ikke er levende planter.

Tydeligvis er ikke KrF mer motstandere av arbeid på hviledagen enn at det er greit å holde åpent, da fatter jeg rett og slett ikke hvorfor de skal legge begrensninger på hva som blir handlet? Særlig alternativ 2 virker fullstendig på trynet, jeg skal få lov til å kjøpe roser, men ikke jordforbedringsmiddel, spade, bark til å dekke det til med, eller en potte å plante rosene i???

Åpningstidsloven er rett og slett unødvendig i utgangspunktet, og dette utspillet fra KrF og LO illustrerer bare hvor latterlige utslag det kan gi å skulle "håndheve" den strengere.

Har KrF og LO i det hele tatt tenkt den tanken at søndager ikke er helligdag for hele befolkningen? At f.eks. muslimer kunne ha større utbytte av fredagsfri, mot å jobbe søndagene? At behovet for fritid kan sikres uten at den legges til en spesiell ukedag (det har da tross alt fungert f.eks. i helsevesenet i alle år)? Og til sist, de av dere som har besøkt et plantesenter på en søndag, det er ikke et sted man oppsøker frivillig, med mindre man VIRKELIG er i beit for planter, så "problemet" deres er vel egentlig ikke så stort i utgangspunktet?

Høyre fjernet største delen av åpningstidsloven i Willochs regjeringstid, det er på tide å sette den saken på kartet igjen, og fjerne resten!

Ingen kommentarer: